Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 11. toukokuuta 2017

11.5.2017 Pellon Everstin piilo oli maanpakolaisen yöpaikkaEverstin piilo on luontopolun varrella oleva rakoluola osittain gneissiytyneessä graniittikalliossa. Lattia on osin kalliota ja osin moreenin, rapakallioaineksen, kariketurpeen ja kulttuurimaan sekaista maata, joka on tamppautunut tasaiseksi permannoksi. Luola sijaitsee erittäin vaikeakulkuisessa jyrkänteessä mutta sinne on rakennettu puiset portaat, joten luolassa vierailu on nykyisin hyvin helppoa. Hyvin piiloksi sopivalla, melko tilavalla, luolalla on pituutta 7 metriä, leveyttä 1 -1,5 metriä ja korkeutta 1 -2,2 metriä.

 
Luolassa piileksi keväällä 1945 jääkärieverstiluutnantti, suurliikemies ja laivanvarustaja Ragnar Nordström ennen pakoaan Ruotsiin, kun Valpo halusi pidättää hänet asekätkentäjutun ja saksalaisyhteyksien takia. Luolan ulkoseinämään kiinnitetty kyltti kertoo: ”Everstiluutnantti Ragnar Nordström joutui poliittisista syitä viettämään 4.9.1945 – 16.12.1948 välisen ajan maanpakolaisena Ruotsissa. Tässä luolassa hän yöpyi pakomatkallaan apulaisensa Yrjö ”Hyrssi” Hyvärisen kanssa ”.

 
Miten perille? Everstinpiilolle on harvinaisen hyvät opasteet, jotka johtavat lähtöpaikalle valtatieltä 21, Ylitornion ja Pellon väliltä, Ratasjärven kohdalta. Luontopolun toinen lähtöpiste sijaitsee risteyksen läheisyydessä, toinen Ratasjärven kylän tuntumassa.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti