Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 11. toukokuuta 2017

12.5.2017 Ilveskivi on yksi Suomen suurimpana mainostettu siirtolohkare


Ilveskiveä esitetään usein Suomen suurimmaksi siirtolohkareeksi, vaikka se ei sitä ole. Suomen suurin näkyvissä oleva siirtolohkare on Turussa Ruissalossa könöttävä Kukkarokivi. Ilveskivi on valtava lohkarekasa, joka on syntynyt alkuperäisien lohkareen hajotessa osiin. Louhikossa on useita luolia ja niitä yhdistäviä käytäviä, joista muodostuu mittava luolasto.Suurin yksittäinen luola on 10 metriä pitkä, 4,5 metriä leveä ja 2 – 4 metriä korkea lohkareluola. Lohkare on saanut nimensä luolissa pesineiden ilvesten mukaan. Virallisesti viimeinen ilves ammuttiin alueella 1900-luvun lopulla mutta todellisuudessa kissaeläimet hiipivät yhä Luusteeninkallioilla.   Ilveskiven louhikko on haamumaisia gneissijäänteitä sisältävää graniittia. Jääkauden jälkeen pakkasrapautuminen ja painovoima hajottivat lohkareen. Nykyään se on tunnettu ja suosittu matkailunähtävyys.
 
 
Myyttinen paikka on kautta aikain ollut suosittu ajanvietto ja kokoontumispaikka. Kivellä on juhlittu ja tanssittu. Kovaan graniittiin on nakuteltu nimikirjaimia ja vuosilukuja. Surullisiakin sattumia mahtuu kiven historiaan. Eräänä lauantai-iltana onneton tyttö kompastui tanssin pyörteissä, eivätkä hänen ystävänsä ennättäneet tarttua häneen, tyttö putosi kiveltä ja kuoli.
 
Miten perille? Kortejärven kirkolta ajetaan tietä 741 noin 10 kilometriä kohti Pedersöreä. Oikealle kääntyvä tie on nimeltään Lostenvägen. Risteyksestä on hyvä opasteet Ilveskivelle. Paikalla on parkkipaikka ja kivelle johtaa maastoon merkattu polku, lohkareikon päälle nousee portaat ja vieressä on nuotiokatos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti