Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 11. toukokuuta 2017

13.5.2017 Myyttisen Sotkamon Hiidenlinnan mustat silmät


Puiden takan kimaltelee tummavetinen lampi. Se on Hiidenlampi. Lammen takana pitäisi olla myyttinen ja salaperäinen Hiidenlinna. Maasto on kesyn näköistä rotkolle. Pitkulainen Hiidenlampi päättyy vetiseen suohon, maasto muuttuu kallioisemmaksi, suon reunalla nousee yhä korkeammalle kohoavat kalliopahdat. Pieni kalliolohko on revennyt irti seinästä, väliin syntyy pieni sola. Paaden kyljessä on erikoinen pyöreä aukko, kiehtova yksityiskohta.Varsinaisen Hiidenlinnan äärellä mieleen hiipii pienoinen pettymys - rotko on vähäinen. Muutaman metrin korkuisten, kaukana toisistaan olevien seinämien välissä hohtaa oranssin punaisena vetinen suo. Repeämän toisella laidalla suossa on musta aukko, hiiden synkkä vesisilmä. Rotkon vaatimattomuudesta huolimatta tunnelma on kaunis. Hiidenlinnalla on värikäs historia, näissä maisemissa pistäytyi itse Elias Lönnrot runonkeruureissuillaan. Myös 1700-luvulla elänyt Eskolan tietäjä on käyttänyt paikkaa omissa menoissaan.  
 


Miten perille? Hiidenlinnalle ei johda merkattua polkua, eikä sitä ole merkattu maastoon millään tavalla. Lähelle pääsee kuitenkin metsäautoteitä pitkin ajamalla Sotkamosta tietä numero 888 kohti Ristijärveä noin 21 kilometriä. Oikealle kääntyvä tie on nimeltään Kyröntie. Noin 3,5 km jälkeen tie tekee jyrkän mutkan, tähän on hyvä jättää auto. Tieltä on noin 500 metrin suunnistus Hiidenlinnalle. Kyröntie on paikoin erittäin huonokuntoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti