Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 11. toukokuuta 2017

14.5.2017 Ristikallion maisemat lukeutuvat Suomen kauneimpiin


 
Parkkeeraan autoni Kuntakkivaaran kupeessa olevalle parkkipaikalle. Tämä on yksi Karhunkierroksen lähtöpaikoista. Tätä visiittiä olen odottanut jo muutaman vuoden; olen matkalla Aventojoen Ristikalliolle. Matkailuesitteiden perusteella odotukset ovat korkealla, vastassa pitäisi olla Suomen komeimpia rotkoja. Polku alkaa pitkällä suoralla, sitten jyrkkä laskeutuminen; vilkaisu karttaan sen vahvistaa. Nyt ollaan Aventojoen kanjonissa. Matkan varrella on upeaa luontoa mutta keskittyminen ei meinaa riittää. Ajatukset ovat Ristikallion rotkossa.Muutaman kilometrin jälkeen Karhunkierroksen polku nousee Ristikallion näköalapaikalle, vatsanpohjassa tuntuu tervetullut kihelmöinti; jotain suurta ja pitkään odotettua on tapahtumassa. Iho nousee kananlihalle kun Ristikallion tunnetuin maisema avautuu silmien eteen. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa mutta edes tuhat kuvaa ei pysty välittämään sitä jylhyyttä joka paikalla vallitsee. Aivan uskomaton kanjonimaisema, Suomessa harvinaisen jylhä.Näköalapaikan jyrkänteiden alapuolella, kapeimmassa kohdassa Aventojoki virtaa noin 20 metriä leveässä rotkossa, vieressä kokoavilla pystysuorilla jyrkänteillä on korkeutta ainakin tuplasti sen verran – jopa enemmän; Suomen rotkojen ehdotonta kärkikastia. Terävät kivipaadet töröttävät jyrkänteillä, alhaalla jokeen vyöryneitä kivikoita, maisemat ja ilmapiiri on hyvin kanjonimainen, jylhä ja pysäyttävä. Ristikalliolta kanjoni jatkuu mahtavana railona molempiin suuntiin. Aventojoki on Suomen vanhimpia jokia, täällä on vesi virrannut jo jääkauden ajoista lähtien, nykyinen joki on jatkanut muinaisten jäätikköjokien työtä maiseman muokkaajana. Ollilanjärven ja Aventolammen välillä joki virtaa lähes 10 kilometrin matkan vaihtelevasti melko vaatimattomassa mutta paikoin erittäin jylhässä jokikanjonissa. 

 


Ajo-ohjeet - Rukan suunnasta tullessa ajetaan noin 11 km tietä numero 5 pohjoiseen ja käännytään oikealle Sallantielle tien numero 950. Pysäköintialue on 17,5 km:n päässä tien oikealla puolella. Pysäköintialueelta lähtee selkeästi merkattu polku, Ristikalliolle on patikointi matkaa noin 4,5 kilometriä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti