Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365maanantai 15. toukokuuta 2017

15.5.2017 Tuulissuon Luolakallion kellari on Liedon hienoin luola

Luolakallion kellari on satumainen luolakohde laajenevan teollisuusalueen puristuksessa

 
Liedon Luolakallion kellari on kaunis ja selkeä kohde, siitä ei voi kuin pitää. Valtavat luonnonvoimat ovat repineet Luolakallion jyrkänteestä irti suuren lohkon. Graniittikallioon on muodostunut kaksi rotkomaista solaa, jotka johtavat sisään niiden välissä olevaan, maagiseen, aivan neliskulmaiseen tunneliin. Rakoluola on kauttaaltaan terävien lohkareiden peittämä.Ahtaan pystytunnelin kautta pääsee kapuamaan emäkalliosta irronneen lohkon päälle. Vastassa on aivan tasalakinen terassi, luolan salainen yläkerta. Jäljistä päätelleen myös eläimet hakevat suojaa lohkareikon kätköistä. Paikalliset muistavat tarinoita, joiden mukaan luolaa olisi käytetty aikanaan asiakirjojen kätköpaikkana. Mikään paras paikka paperitavaran arkistointiin luonnonarmoilla oleva luola ei ole. Kyse lienee siis todellisesta hätäratkaisusta.
 

Luolakallion luola on jäänyt todella pahaan puristukseen laajenevan teollisuusalueen ja avolouhoksen väliin. 200 metrin päässä luolasta kalliota riivitään palasiksi raskaalla kädellä. Onneksemme Luolakallion onkalo on säilyttänyt luonnollisen ulkoasunsa. Luolia on myös ihmistentoimesta tuhottu. Meidän tehtävämme on huolehtia, että tämä ja kaikki muut jäljellä olevat Suomen luolakohteet säilyvät myös tuleville sukupolville.     
KARTTA LUOLALLE

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti