Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365tiistai 16. toukokuuta 2017

16.5.2017 Sallan Salmijoenkanjonilla kuohuaa pieni vesiputous


Alhaalta paistavan aamuauringon valo häviää, vieressä ammottaa musta-aukko. Se on jääkauden jälkeensä jättämä harjukuoppa – suppa. Polun varressa näitä erikoisia ja erikokoisia poteroita on useita.  Reitti kulkee vanhassa metsässä, kokemus on miellyttävä. Linnut lirkuttelevat omaa aamukonserttoaan naavaisten puiden suojista. Vieressä kohoaa suuriakin kiviä sisällään pitävä harjanne, nousen kukkulalle – eteen avautuu silmiä hivelevän kaunis jokikanjoni.
Salmijoenkanjoni
 
Salmijoenkuru, Salmiojan kuru, Salmijoenkanjoni – taukopaikan opasteissa vallitsee kaaos. Mikä on paikan virallinen nimi? Kosken kohina kovenee, pieni puinen silta ylittää Salmijoen. Joki on kaunis, tummien kivien pohjustama louhikkoinen puro. Pian vedet syöksyvät kallioiseen solaan ja putoavat muutaman metrin alas, syntyy pieni köngäs – miniputous. Kosken jälkeen vedet jatkavat matkaansa kymmeniä metrejä syvässä kanjonissa.

 
Kanjoni on iso ja syvä mutta kiehtovimmat yksityiskohdat ovat laavun ympäristössä. Kaikkiaan kanjonilla on pituutta noin kolme kilometriä. Jäkäläkankaan jälkeen kanjoni tekee jyrkän mutkan ja hetkeä myöhemmin vedet lähtevät omille teilleen ja rotkoalue päättyy. Laskeudun jyrkkää seinämää pitkin kurun pohjalle, seinämät ovat ikihonkien, kelojen ja kynttilämäisten kuusten valtakuntaa. Rotkon pohjalla odottaa psykedeelisenä hohtava metsäkorte viidakko.


Jylhää ja karua, samaan aikaan vehreää ja rehevää, Salmijoenkanjonin luonto on kaunis ja monipuolinen. Siinä yhdistyy mukavasti piirteitä Lapin karuista tunturikuruista ja itäisemmän Suomen rehevistä rotkolaaksoista. Pienen evästauon jälkeen on aika poistua, nousen notkosta haluttomasti – polun varrella kuukkelit poimivat sieniä. En edes tiennyt kuukkeleiden syövän sieniä, luonto palkitsi silmät auki liikkuvan kulkijan tiedolla. Samoilen kauniissa harjumaisemissa mieli levänneenä ja uutta oppineena. 

Miten perille? Salmijoen kuruun pääsee suoraan Hatajavaaran ja Hangasvaaran välistä kulkevaa tietä pitkin, ajamalla n. 7 km Sallasta Kemijärven suuntaan ja kääntymällä vasemmalle, risteyksestä on hyvät opasteet perille asti, kääntöpaikalta Salmijoen kurun laavulle on matkaa noin 700 metriä. Alueella kulkee myös pidempi patikointireitti - Salmijoenkurun reitti, joka on noin 18 kilometriä pitkä, melko vaativa päiväretkireitti, Salmijoen kurussa laavu ja Kalliojärvellä päivätupa. Lähtöpaikka reitille on Sallatunturin matkailukeskuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti