Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 19. toukokuuta 2017

19.5.2017 Puolangan Hepoköngäs yksi Suomen kauneimpia vesiputouksia

Kesy ja pyöreäposkinen Suomi ei ole vesiputousten luvattumaa. Suomen vesiputousten kuninkaat ryöppyävät pohjoisessa, mutta löytyy putouksia etelämpääkin. Yksi tällainen on Suomen kauneimmaksi vesiputoukseksi valittu Puolangan Hepoköngäs.

Hepoköngäs, Puolanka

Heinijoen vedet virtaavat rauhallisesti tuiki tavallisissa jokimaisemissa. Eipä arvaa vesi miten matkan luonne pian muuttuu. Muutama tiukka mutka ja sitten - vedet purskahtavat alas korkealta jyrkänteeltä.
Veden riemukas huuto kuuluu kaikuvana kohinana kallioisessa kanjonissa. 24 metriä alempana, suuren rotkon pohjalla vesimolekyylit hihkuvat onnesta. Mieletön vesiliukumäki. Hepoköngäs, yksi Suomen komeimmista vesiputouksista on takana. Kauneimmaksi putous valittiin myös Suomen Vesiputoukset -sivuston äänestyksessä syksyllä 2014.
Vesi jatkaa juoksuaan lähes kilometrin mittaisessa, jylhässä ja synkässä kanjonissa. On ihme, miten tämä pieni joki on saanut kunniakseen muodostaa näin komean luonnonnähtävyyden, Suomessa melko harvinaisen oikean vesiputouksen.

Sitä Hepoköngäs on! Tätä ei voi edes kriteerit korkeaksi asettava luonnontarkkailija tuomita koskeksi. Yksi Suomen luonnon paikoista, mikä jokaisen tulisi nähdä.
 
Uskomattoman kaunis tämä Puolangan helmi on. Luonnonihme!
 
Itse vierailin vesiputouksella ensimmäisen Suomen rotkot kirjan dokumentointimatkojen aikana. Kirjassa on myös Hepokönkäästä kattava esittely, putous nimittäin laskee vetensä aikamoiseen kanjoniin. Upea paikka kaikin puolin ja tittelinsä ansainnut. 
Hepokönkään esittely löytyy myös vuonna 2014 julkaistusta teoksesta: Suomen rotkot 
Hepokönkään rotkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti