Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365tiistai 2. toukokuuta 2017

2.5.2017 Sastamalan Pirunvuorelta löytyy Pirun kotiluola

Kaikki sen tietävät, Piru viihtyy erittäin hyvin jylhissä rotkoissa, syvissä kallionkoloissa, kummallisissa kivilohkareissa ja pimeissä luolissa. Tästä merkkinä on Suomen sadat luontokohteet joita läpikäydessä tuntee välillä jopa jonkinlaista turhautumista nimien samankaltaisuuden suhteen. Pirunkirkko, Pirunpesä, Pirunvuori, Hitonhauta, Helvetinkolu… lista on pitkä ja jonkinlainen paholainen majailee jokaisessa.Sastamalassa, Ellivuoren laskettelukeskuksen kanssa samalla niemellä sijaitsee yksi näistä, hyvin voimallinen kohde: Pirunluola. Pirunvuoren lohkareiseen seinämään syntynyt syvää luolaa on pidetty niin voimallisena että luolan suuaukolla on käyty kyselemässä Pirulta neuvoa vaikeisiin kysymyksiin.

Luolan pituudesta riittää tarinoita ja legendoja. Luolan käytävien uskotaan johtaneen Pirunvuorelta Vesilahteen, Laukon kartanon kellariin ja Järven toiselta puolelta löytyvän Karkun kirkon alle. Näiden käytävien olemassa olosta ei ainakaan enää ole tietoa taihi näyttöä. Kerrotaan että muutamia vuosia sitten luolasta kuului valtava räjähdystä muistuttava ääni ja luolan käytävät luhistuivat kasaan. Ehkä Piru hermostui paikalla alituiseen ramppaaviin turisti laumoihin.   

Luolaa pääsee nykyään ryömimään joitakin kymmeniä metrejä mutta louhikkoinen luola näyttää erittäin epävakaalta ja herkältä joten luolaan menoa pitää miettiä tarkkaan. Luolan suuaukko on kaunis ja aivan suuaukon vieressä kallionjyrkänteen ja valtavan lohkareen välistä kulkee hausta porttimainen muodostelma. Luolan ympäristö on erittäin lohkareista ja massiivista. Pirunvuoren huipulta on upeat näköalat Rautaveden maisemiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti