Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 4. toukokuuta 2017

4.5.2017 Jussinkiven onkalo toimi Juho Harkion piilopaikkana 1918”Joka miekkaan tarttuu se miekkaan hukkuu” Oli isäni elämän ohje. Kiitollisuudella sitä muistelen. Arvo Harhio

V. 1918 Torppari Juho Harhio joutui rauhan miehenä surmaajien käsiin. Pääsi karkuun Mullikorven torpan luona. Oli tämän kiven alle piiloutuneena Huhtikuusta Lokakuuhun, eikä etsijät löytäneet. Arvo poikansa oli 15 vuotias ja toi salaa isälleen ruokaa. Joutui tämän takia kovaan kuulusteluun useita kertoja, mutta ei paljastanut tätä piilopaikkaa ”JUSSINKIVEÄ”

Tämän muistolaatan hankki v.1977 pitäjänneuvos Toivo Teini”Luolan” suuaukko löytyy muistolaatan vastakkaiselta puolelta. Aimo Kejosen kirjassa Suomen 100: Kansantarinat mainitaan luolan kooksi 5m x 2m x 1m mutta tällä hetkellä maa-aines täyttää onkaloa eikä mitat taida olla näinkään ”suuret” joten luolasta puhuminen olisi väärin. Tosin kuoleman pelossa mahtuisi kyllä onkalossa piileskelemään.

Jussinkivi ei kohteena ole erityisen näyttävä mutta ”eksoottinen” sijainti ja mielenkiintoinen tarina tekevät siitä tutustumisen arvoisen. Jussinkivi löytyy aivan metsäautotien varresta Kokemäen korvesta. Metsäautotien alussa on kyltti jossa uhataan tien käyttäjää vahingon korvauksilla ja oikeustoimilla mutta tie on ajokelpoinen ja kielto selvästi tehty vain rikottavaksi.


Lue ”Jussin” tarina kokonaisuudessa kirjasta:
Suomen 100: Kansan tarinat, Aimo Kejonen (Karttakeskus 2008)

Koordinaatit: 61´18´37.5” 22´27´02.2”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti