Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 1. kesäkuuta 2017

30.5.2017 Kylki-Kurikan rotko Suonenjoella

Jätän ajoneuvon valtatien varrella olevalle pienelle metsätien pätkälle. Jäljistä päätellen tämä on kovassa käytössä oleva taukopaikka. Suuntaan kohti puiden takana kimmeltävää Kylki-kurikan järveä. Järvi on yllättävän kaunis, puhtoisen ja erämaisen oloinen helmi aivan ruuhkaisen ysitien helmassa. Kontrasti on uskomaton. Majavien katkomia puita lepää poikkiteloin maastossa hankaloittamassa kulkua. Itse Kylki-kurikan järvi ei ole lainkaan rotkomainen – aivan päinvastoin.Kuljeskelen kohti jylhenevää louhikkoa. Rotkomainen alkaa kun järvi päättyy, uoman pohjaa peittää suo. Ympäröivät jyrkänteet ovat louhikoiden peittämät. Jyrkänteiden reunoilla sinnittelee valtavia kiviä uhmaten kaikkia fysiikan lakeja. Kivien ulkomuoto tuo mieleen muinaiset seidat. Onko täällä palvottuja kiviä? Voi hyvin olla. Alueella on metsästetty ja kuljettu vuosituhansia. Toisaalta täällä kivi riittää erilaisiin asetelmiin ja luolien muodostumiseen. Louhikkoalue on valtava. Kyli-Kurikka on grantoidikallion murrosvyöhykkeessä sijaitseva järvi. Se on keskellä parinkymmenen neliökilometrin kokoista louhikkoaluetta, joka syntyi jääkauden lopulla, kun kylmäpohjainen jäätikkö eteni lyhyen matkaa, louhien voimakkaasti alustaansa. Edettyään jäätikkö menetti liikuntakykynsä ja suli paikalleen. Tällöin syntyi rakenteeltaan monimutkainen, louhikkoja, kumpumoreenialueita, kames-maastoa, ekstramarginaalisia hiekka-alueita, pieniä harjuja yms. käsittävä, parinkymmenen neliökilometrin laajuinen alue.Osa kuolleen jään sulamisvesistä virtasi Kyki-Kurikan kautta etelään huuhtoen uoman pohjan louhikoksi, jota jääkauden jälkeinen routatoiminta on vielä lisännyt. Kylki Kurikan rotko kuuluu ns. Kurikanjärvien erämaahan. Useilla Rautalammin vanhoista kantataloista oli tällä alueella omat sukuluolansa, joita käytettiin metsästys- ja kalastusmatkojen asentopaikkoina ja sota-aikojen piilopaikkoina. Muuan tällainen luola on Kylki-Kurikan itärannalla olevassa jyrkänteessä. Se on noin 7 m pitkä rakoluola.

 


Miten perille? Suonenjoen keskustasta ajetaan valtatietä 9, noin 14,5 kilometriä kohti Jyväskylää. 9-tieltä käännytään pienelle metsäautotien pätkälle, johon auton voi jättää. Kylki-kurikan järvi on aivan tien vieressä ja rotkomaiselle osuudelle löytää parhaiten seuraamalla järven rantaa pohjoiseen. Paikalla ei ole opasteita. Suositeltava käyntikohde on myös muutaman kilomerin päässä sijaitseva Karhukivien luola.    


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti