Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365perjantai 2. kesäkuuta 2017

4.6.2017 Hollonjärven rotko on Ruoveden tuntematon suuruus

Voimakas puronsolina kantautuu tielle asti. Vaikku suunta olisi eri, tuo hypnotisoiva luonnonkutsu vetäisi puoleensa, suorastaan vaatien tutustumaan äänen luojaan. Heti ojan penkereen yli kiivettyä avautuukin edessä näkymä hyvin kauniille, suurten kivien ympäröivälle erämaa purolle. Suuntakin on oikea, voimakkaasti laukkaava virta juoksee kohti Hollanjärven jatkeena olevaa syvää rotkoa.Metsänhoitotyöt ovat jättäneet maaston ikävän ryteikköiseksi. Sekä kulku, että suunnistaminen ovat hieman haastavia. Onneksi tästä on vain muutaman sadan metrin samoilu ja jo alkavat kalliot jyrkentyä. Edessä ammottaa selvä metsäinen rotko, ryteikkö haihtuu mielestä. Puiden latvojen takana kohoavat vastakkaiset seinämät.Keväinen kirkas auringonpaiste luo maailmaa uudelleen. Hiirenkorvilla viheriöivät koivunsilmut odottavat lopullista räjähdystä, lähipäivinä maisema muuttuu radikaalisti. Perhonen lentää äänettömästi ohi, ruohonkorret kaskottelevat talvilevon jälkeen, keväinen herkkyys on täynnä uudelleensyntymää. Jumalaisella hetkellä Hollonjärven laaja maisema lankeaa verkkokalvoille.Kuivahtaneiden kuusikoiden ja kelottuneiden petäjien takana, useita kymmeniä metrejä alempana loputtomassa kirkkaudessa kylpevät tervan mustaa lampea ympäröivät, kullan hohtoiset sammalpenkereet. Mieleen syöpyvä, mykistävä maisema. Hollonjärvi on osa Helvetinjärven rotkoa, samoin kuin 10 kilometrin päässä sijaitseva Helvetinkolu. Rotko on syntynyt jäätikköjoen kuluttaessa kurun siirroksen heikkoon osaan.


Pystysuorat jyrkänteet syöksyvät veden haltijan huomaan, kansallismaisema ainesta. Mikäli kansallisromantiikan suurmiehet A.Gallen-Kallela tai J.L. Runeberg olisivat päätyneet matkoillaan Hollanjärven jyrkänteille olisi paikka saanut huiman maineen. Vaan ei se myöhäistä ole tänä päivänäkään – uskokaa kun sanon, täällä kannattaa käydä. Paikka on legenda ainesta.

Miten perille? Hollonjärvi ei ole turistikohde kuten Helvetinkolu, Hollonjärven maisemien äärelle pääsee ajamalla Ruoveden keskustasta Haukkamaantietä kohti Haukkamaata 5,5 kilometriä, tieltä numero 66 on opasteet Haukkamaa ja Joensuu. Hollonjärvelle kannattaa suunnistaa kohdasta, jossa yleinen tie päättyy.  Tästä on alle 500 metrin kävelymatka järvelle.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti