Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 8. kesäkuuta 2017

7.6.2017 Hollankirkko on kiehtova retkipaikka

Hollankirkko lukee kaiverrettuna puolitoista metriseen lankkuun. Heti lankun takana avautuu musta kita kallion uumeniin. Pystysuoraan railoon kävellessä mietin - onko nimi Hollankirkko retkeilijöitä varten kehitetty kiehtova nimi vai onko tälle luolamaisen hämyiselle ja ahtaalle pikku rotkon pätkälle aikoinaan annettu jonkinlainen pyhä merkitys.

 
Ahdas, juuri ja juuri kuljettava sola kulkee kallioiden syleilyssä vain muutamia metrejä. Rako jatkuu tämänkin jälkeen, mutta jopa pienelle ihmiselle se muuttuu kulkukelvottomaksi. Korkeutta pystysuorilla ja paikoin päälle kaatuvilla jyrkänteillä on jopa kymmenen metriä. Rakoon on kiilautunut lohkareita - tunnelma on ahdistava mutta harras, kuten kirkossa pitääkin.Koleassa kallioloukossa oleilun jälkeen on aika siirtyä tutkimaan repeämää ylhäältä käsin. Voi kuinka pieneltä se näyttäkään, kapeana norona railo kulkee koko kalliomäen läpi. Talven tuiskaama lumi peittää varmasti kolot hetkessä, eikä patikoijalla ole pienintäkään mahdollisuutta huomata rotkoa, ennen kuin jo putoaa siihen. Varovaisuutta vaaditaan toki kesälläkin. Rotkon yli kykenee astumaan, jopa aivan suuaukon vierestä.
 

Railon repineiden voimien vaikutus näkyy myös ympäröivissä kallioissa, rikkonaisen jyrkänteen juurella lepää teräväsärmäisten lohkareiden hallitsema pirunpelto. On lohkareikossa pieniä luolamuodostumiakin. Lahnaksi litistynyt mänty halaa kalliota, kuin pitäen sen kasassa. Silmä haravoi suojaisia kalliolippoja, etsien punaista väriä – vain muutaman kilometrin päästä Hollankirkosta löytyivät 1968 huikean maineen saaneet Astuvansalmen kalliomaalaukset.


 
Miten perille? Ristiinan keskustasta lähdetään ajamaan tietä numero 4323 kohti Suurlahtea. Noin 14,5 kilometrin ajon jälkeen käännytään vasemmalle nimettömälle metsäautotielle. Hieman reilun puolen kilometrin päästä lähtee ”polku” Hollankirkolle. Polku on merkattu hieman huonosti. Tieltä on noin 200 metrin matka kohteelle, joten sinne on melko helppo suunnistaa ilman polkuakin. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti