Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365torstai 8. kesäkuuta 2017

8.6.2017 Häntälän notkojen huumaava kukkaloisto

Tervahaudannotko, Koisojannotko, Tuomilaakso, kaikki samaa massiivista luonnon muovaamaa erikoisuutta. Rekijoen raviinit, sanoo geologi, Häntälän notkot, tavallinen tallaaja, sama paikka, Rekijoen ja sen sivuhaarojen savimaahan kaivama notkojen sokkelo. Maastokarttaan vilkaisu sen todistaa, vaikka paikasta tunnetaan parhaiten pieni osa Someron Häntälän kylässä, on notkoalueella kokonaismittaa lähes 50 kilometriä.Häntälän notkot ovat kaikin puolin erikoinen ja ainutlaatuinen, ennätyksellinen paikka. Keskimäärin Lounais-Suomen savimaan paksuus on 9 metrin paikkeilla, mutta ei täällä. Häntälän notkojen alueella savea yleensä yli 70 metriä, mikä on keskipaksuuden Suomen ennätys. Toki Suomesta tunnetaan paikkoja joissa savea on jopa 100 metriä. Rekijoki kiemurtelee syvimmillään noin 30 metriä syvän notkon pohjalla, näky on komea.Geologiset piirteet ovat vain yksi osa paikan erikoislaatuisuutta, ihmeitä on myös faunan ja flooran puolella. Luontopolun symbolinakin komeilee kaunis valkoinen perhonen, harvinainen tai paikoin kokonaan hävinnyt Pikkuapollo. Näillä niityillä on sisämaan paras Pikkuapollon esiintymä ja paras mahdollisuus bongata tämä harvoin nähty kaunotar.Lehmät laiduntavat perinnemaisemassa, pitävät maiseman kunnossa, ilman laiduntamista notkot kasvaisivat umpeen ja maiseman kauneus katoaisi pikku hiljaa. Polulla kuljetaan lehmien keskellä, paikoin kukkameren ja lehmien ympäröimänä tuntee olevansa jossain Sveitsin kukkuloilla. Polulla on kunnioitusta herättävän kokoisia lehmänläjiä, silkkaa paskaa. Ja hyvä niin, kerran jo ”sukupuuttoon” kuollut ja kadonnut Isolaakasittiäinen möyrii näissä läjissä. Tapahtui kuolleista herääminen, pelastus.Kesän kukkaloisto on hiljentävä. Kukkamerta hallitsevat niittyjen klassikot, voikukkat, kurjenpolvet, päivänkakkarat ja puna-apilat. Kasvaa notkojen rinteillä myös harvinaisuuksia, alkukesästä maisemaa koristaa etelä-suomessa harvinainen Kullero, kesän edetessä tuttujen kasvien joukosta voi löytää esimerkiksi ketonoidanlukon, vienansaran tai maarianverijuuren. Kukissa pörräävät mehiläiset ja muut tutut surisijat mutta pölyttää kukkaharvinaisuuksia ainakin kolme sellaista kärpäslajia joita tavataan lähinnä Skånessa.  Häntälän notkot ovat luonnon ihme, joka jokaisen on koettava ainakin kerran elämässään. 

Miten perille? Häntälän notkot sijaitsevat tien 52 tuntumassa, noin 10 km Somerolta Saloon päin, kohteelle on opasteet tieltä numero 52. Kohteella kulkee kolmen kilometrin mittainen Häntälän notkojen luontopolku, polun varrella on laavu ja rukoushuone. Häntälän kyläkeskuksesta on opasteet luontopolulle ja kesäisin paikalla toimii pieni kioski. Osoite Häntäläntie 316, 31450 Häntälä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti