Seuraa matkaamme:

Suomi365 - on kunnianosoitus itsenäisen Suomen upealle ja ainutlaatuiselle luonnolle. Tämä sivusto tarjoaa Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi luontoelämyksen vuoden 2017 jokaisena päivänä.

Tykkää sivusta ja seuraa matkaamme Facebookissa:
Suomi365sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

5.7.2017 Pohjoisen pyhillä limppuvuorilla


”Lappalaisilla, sanoo Friis, olivat kiviset Jumalat suureksi osaksi vakinaisia, pystyisiä, eriskummallisen näköisiä kallioita, jotka kohosivat huomiota nostavissa paikoissa.”

Rummut ovat vaienneet ja Lapin noidat kajauttaneet ilmoille viimeisen joikunsa, vaan siellä seisovat muinaisten noitien ja tietäjien taikamailla ikiaikaiset Jumal-vuoret. Minkä sitä edes etelän seidan kaataja mahtaa kokonaiselle vuorelle? Tunnetuimpana Sompion luonnonpuiston helmi ja koko muinaisen Sompion pyhin temppeli - Pyhä-Nattanen. Tuntematon mutta helposti saavutettava on Ristovaara ja sen toorit. Varmasti tuntemattomin mutta muodoiltaan Pyhä-Nattasen veroinen, suuri kivinen Jumaluus - Rikaskama.

Lue pidempi juttu PYHÄ-NATTASESTA

Kuvattuna kummallinen. Omin silmin nähtynä Jumalainen. Ilmiönä erikoinen, Suomen kivimaailman erikoisimpia muotoja tafonien ohella. Kuvat puhukoon puolestaan: 
Pyhä-Nattasen laella sijaitsevat tunnetuimmat limppukasat. Näkymä tunturinhuipulta on huumaava.


Vaan sama kohtalo on jokaisella suurella vuorella, murentua talvi talvelta pienemmäksi kiveksi. Hiljalleen ovat nämä pyhät vuoret rapautumassa tunturilouhikoksi jota aika vesi hiljaa, yksinäisyydessään kuljettavat alemmas.


Syvälle rapautuneet vaakasuuntiaset uurteet aaltoilevat luonnonmuovaaman alttarin kyljissä.


Pyhä on Pyhää, tänäkin päivänä...


Luonto teki temppelin, kutsui. Ja ihminen vastasi kutsuun.


Harras on koilliskairan harmaa syksy.


Ehkä vain tafonit pärjäävät tooreille kun kisataan luonnon erikoisista kivimuodotumista.


Kuin taivaan portit, avautuu kulkijan eteen huumaava maisema yli Sukkulalammen kohti Nattasten kauniita huippuja.


Hieman tuntemattomampia mutta komeita tooreja löytyy myös Riestovaaran huipulta.


.Riestovaaran toori eivät huou samaa pyhäähenkeä kuin Nattasilla. Riestovaaralla on masto ja komeiden limppukasojen päälle on rakennettu kammottavan näköisiä rakennuksia.


Tällaisten luonnonihmeiden äärellä seikkailija hiljenee.


Yksin, kaukana kaikesta...


Rikaskaman tooreja, komeita ja tuntemattomia.


Pohjoisten porttien vartijat. Ikiaikainen ja pyhä - tarujen Sompio.


Pyhä-Nattasen huipulla, toorien katveessa on vanha palovartijan maja joka palvelee tämän päivänä retkeilijöitä autiotupana.

1 kommentti:

  1. Siitä huolimatta ovat ihmiset alkaneet tuolla jumalaisella paikalla kasailemaan omia kivitoteemejaan, niitä on viime vuosina noussut paljon sinne tänne, rinteeseen ja lakeen. Vaikka alue on luonnonpuisto ja kivien siirtely on kiellettyä. Myöskin kivien siirteleminen loukkaa sompiolaisten muinaista uskoa pyhiin paikkoihinsa. Olisipa mukava, että julkaisuissa tästä aiheesta tuotaisiin esille myös koskemattomuuden merkitys. Vain siten luonnonmuodostelma säilyy.

    VastaaPoista